Kaz Dağları Hakkında Her Şey – Nerededir Ve Konaklama İmkanları
Kaz Dağları Hakkında Her Şey – Nerededir ve Konaklama İmkanları
Kaz Dağları
Marmara Bölgesi ile Ege Bölgesi’ni ayıran Kaz Dağları Adler’in ardından dünyanın en fazla oksijen aldığı bölgedir. Bu bölgeyi korumak adına 1994 yılında Kaz Dağları Milli Parkı olarak koruma altına alınmıştır. Ancak Kaz Dağlarının sadece yüzde onu milli park olarak kullanılmaktadır. 800’den fazla bitki türünün yer aldığı Kaz Dağları’nda çaylardan elde edilen Kaz Dağı çayı da bulunuyor.
Kaz Dağları Nerededir
Çanakkale ve Balıkesir İllerinin arasında kalan Kaz Dağları Edremit Körfezi’nin kuzeyinde yer almaktadır. İstanbul’dan 500 kilometre mesafesi bulunan Kaz Dağları yolculuğu 7 saat sürmektedir. İzmir’den 321 kilometre mesafesi bulunan Kaz Dağları yolculuğu 5 saat sürmektedir. Ankara Kaz Dağları arası mesafe 654 kilometre, sekiz buçuk saatlik yolculukla ulaşabilirsiniz.
Kaz Dağları Milli Parkı
Girişin ücretli olduğu Milli Park’a dilerseniz ekstra bir ücretle kılavuz eşliğinde giriş yapabiliyorsunuz. Gezinizden beklediğiniz verimi alıp, gördüğünüz bitkileri tanımak, faydalarını anlamak adına bir kılavuzla gezmenizi tavsiye ederiz.
Kaz Dağlarının üst noktalarına tırmanmaya başladığınızda kayın ağaçlarını, kestane ağaçlarını ve gürgen ağaçlarını görmeniz mümkündür. Genelinde Akdeniz ikliminin yaşandığı Kaz Dağları’nın Kuzey bölümlerinde Marmara iklimi yaşanmaktadır. Yüksek kesimlerde soğuk ve yağışlı bir havanın hakim olduğu Kaz Dağları yaz aylarında sıcak geçerken akşamları soğuk olabilmektedir.
Milli Park sınırları içerisinde yer alan Sarı Kızın Türbesini görebilirsiniz. Bu türbe hem Aleviler hem de Sunniler için kutsal bir mekan olarak kabul ediliyor. Yılın belli zamanlarında burada şenlikler düzenlenirken, diğer günlerde de adapte olmak için ziyarete gelenler oluyor.
Bir efsaneye göre bir zamanlar Kaz Dağları çevre köylerden birinde genç ve güzel bir Sarıkız yaşarmış. Sarıkız köyden kimseyle evlenmeyi istememiş ve bunun için köyün gençleri tarafından adı kötüye çıkarılıp, köy halkı tarafından dışlanmış. Söylentilerin sonunda köy halkı Sarı kızın babasına giderek namusun temizlemesini söylemiş. Ancak kızını öldürmeye kıyamayan baba, kazları ile birlikte kızını daha götürüp, oracıkta bırakmış. Aradan yıllar geçmiş ve bir gün baba dağa çıkanlardan kızının hala yaşıyor olabileceğine dair duyumlar almış. Bu duyumlar üzerine dağa çıkan baba kızının gerçekten yaşadığını görmüş ve kızından yüzünü yıkamak için su istemiş. Kızının bir elini denize uzatıp testisine su doldururken, diğer elini dağlara uzatarak susayan babasına içme suyu getirmiş. Babası o an kızının ermiş olduğunu anlamış, kızına haksızlık edildiğini anlayan baba kahrından dağlarda ölmüş.
Sarıkız Tepesi’ndeki Sarıkız Türbesinin hemen yakınındaki diğer bir tepenin ismi de bu sebeple Baba Tepe olmuş ve Sarı kızın babasının türbesi buraya kurulmuş.
Kaz Dağları Konaklama
Kaz dağları konaklama seçenekleri arasında otel, motel, kamp alanları, kiralık villa gibi farklı seçenekler bulunmaktadır. Konaklayacağınız yerin lokasyonunun, gezmek istediğiniz lokasyonlara yakınlığına özen gösterin.
Kaz Dağları Çevresi Gezebileceğiniz Yerler
Ada Tepe Köyü
Kurtuluş Savaşı’na kadar Rumların ve Türklerin bir arada yaşadığı köyden, zamanla göçler başlamış ve mübadele sonrası Rumlar gitmiş. 1950 yıllarında iyice azalan köy nüfusu 1960 yıllarına gelindiğinde tamamen boşalmış. Ve tam harabe olacakken 1980 yıllarında şehir hayatından kaçan bir grup tarafından keşfedilmiş. Köyü keşfeden bu Türkler, evleri restore etmişler ve daha sonrasında köy içerisinde yer alan taş mektebi kiralayarak hayata döndürerek Düşünce ve Atölye Merkezine çevirmişler. Okulu, Uluslararası platforma oturtarak bilgi zenginliğine ve düşünce çeşitliliğine ulaştırmak amacıyla yola çıkmışlar. Köy kahvesinde çay içebilir, dondurmacılarında zencefil, kekik, lavanta gibi çeşitleri olan otlu dondurmalardan yiyebilirsiniz.
Zeytinyağı Müzesi
Küçükkuyu’daki tarihi bir sabun hanenin dönüştürülmesi ile oluşturulan Zeytinyağı Müzesi görülmeye değer yerlerin başında geliyor. Müzede civar köylerden toplanmış zeytin, zeytinyağı ve sabun üretimine ilişkin presler ve taşıma aletleri gibi çeşitli araçlar sergileniyor. Müzenin hemen yakınındaki dükkandan zeytin, zeytinyağı sabun çeşitleri arasından alışverişinizi yapabilir ve tadım yapabilirsiniz.
Etnografya Müzesi
Tahtakuşlar Köyünün içindeki Alibey Kudar isimli bir öğretmen tarafından kurulmuş, dünya çapında birçok ödül almış olan Etnografya Müzesi. Müzede eski Türk boylarının kültürleriyle ilgili hikayeler, Orta Asya’dan göçten bugüne geçirdikleri sosyolojik evrim hakkında bilgiler yer alıyor. Orta Asya’dayken Türklerin uyguladığı birçok örf ve adeti sürdürmesi sebebiyle Tahtakuşlar Köyü’nden bazı yerlerde “şaman köyü” olarak bahsediliyor.
Çamtepe Ekolojik Yaşam Kültürü Merkezi
İnsanların doğada yarattığı tahribatı minimuma indirmek ve bu konuda daha önce yapılmış çözümleri geliştirmek amacıyla kullanılan Çamtepe Ekolojik Yaşam ve Kültür Merkezi, Ayvacık Küçükkuyu da yer alıyor. Başka bir ekolojik yaşam derneği olan Buğday Derneği’nden bir grup görevli Çamtepe merkezini hayata geçirmiş ve bu konuda gönülleri bilinçlendirmek amacıyla eğitim veriyorlar.
Bayramiç Ekolojik Yaşam Çiftliği
Bayramiç Yeniköy’de yer alan Bayramiç ekolojik yaşam çiftliği, çiftlikte gönüllü olanların çalışmalarıyla ilerliyor. Gönüllüler doğal tarım uygulamalarını uygularken, burada öğrendiklerini yeni gelenlere de aktarıyorlar. Kendi kendine yeten Bir köy kurma girişimi amacıyla çıktıkları yolda organik tarım hayvancılık ve ekolojik yaşam ile ilgili çeşitli konuşmalar ve etkinlikler düzenliyorlar. Ekolojik tarıma ve doğaya karşı farkındalık yaratıp doğal tarım uygulamalarını yaygınlaştırma amacındalar.
Ekofest
2014 yılından beri Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından düzenlenen Kazdağı Ekofest’e katılabilirsiniz. Bölgedeki ekolojik değerlere dikkat çekici söyleşiler, paneller ve konserlerle gün boyu dolu dolu geçen festivalde yapabileceğiniz birçok aktivite de yer alıyor. Yoga, doğa yürüyüşü, spor aktiviteleri, nefes öğretim egzersizleri, doğa gözlem turları, ahşap, çamur ve seramikten el işi atölyeleri gibi etkinliklerinden dilediğinize katılabilirsiniz.
Kanyon, şelaleler, nehirler ve tabiat parkları gibi görebileceğiniz bir çok doğal güzellik de Kaz dağları çevresinde yer alıyor. Tatil yapacağınız süreyi, birlikte tatile çıkacağınız kadroyu ve konaklayacağınız bölgeyi belirledikten sonra kendinize bir rota oluşturabilirsiniz. Kalacağınız gün sayısına göre günlük planlarınızı önceden belirlemeniz faydanıza olacaktır. Bazı noktalar çocuklarla gezmeye gayet uygunken, bazı noktalar ve yürüyüşler çocuklar için zorlayıcı olacaktır. Planlarınızı bunun için kadronuza uygun yapmalısınız. Kalacağınız noktaya varış yolculuğunuza da çeşitli ziyaret noktaları ekleyerek zamandan kazanabilirsiniz. Bunun için yolculuğa çıkış saatinizi doğru belirlemeli, mola vereceğiniz zamanları hesapladığınız yol süresine eklemelisiniz. Yol güzergahında da değişiklikler yapmanız gerekecektir. Veya dönüş yolunuzda gezerek dönmeyi tercih edebilirsiniz.
Kaz Dağları ve çevresinde yemek yiyebileceğiniz bir çok işletme mevcuttur. Bölgenin en sevilen ve kendine has yiyecekleri arasında ebegümeci, kuzu kulağı, akız, acı filiz kavurması gibi ot yemeklerinin yanı sıra midye çorbası, kabak çiçeği dolması, kalamar dolması, lokma tatlısı gibi çeşitler mevcuttur. Kızılcık şurubu ile koruk suyu en bilinen hem orada içebileceğiniz hem evinize götürebileceğiniz yöresel lezzetlerdendir. Ayvalık tostu ile Susurluk ayranı da iyi bir ikilidir. Beyaz et, et ürünleri ve yumurta tüketimi de üretimi de yaygındır. Bu bölge Türkiye’nin et ihtiyacının yüzde yirmisini karşılamaktadır. Ayrıca yılda 1600 ton bal üretilen bölgede, sepet peyniri ve lor gibi farklı çeşitte peynirlerde üretilir ve taze tüketime sunulur.
Kazdağları Şelaleler Turu ve Günübirlik Jeep Safari Turlarımızı İnceleyebilirsiniz.
Yorumlar